Anime Revolution
Acest forum este destinat vorbirii despre istoria anime-urilor , despre grafica , despre compexitatea personajelor si despre istoria unei natiuni care s-a exprimat prin aceste desene .
Lista Forumurilor Pe Tematici
Anime Revolution | Reguli | Inregistrare | Login

POZE ANIME REVOLUTION

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
d3sir3_doll_babi pe Simpatie.ro
Femeie
19 ani
Arges
cauta Barbat
25 - 57 ani
Anime Revolution / Despre Japonia / Legende din Japonia  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Doxx
Ciclist

Din: Bacau
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 152
In primul rand ...aceste-a le-am gasit pe alte siteuri...sper sa nu fie probleme... le pun ca sa poata citi si altzii din ele, nu pentru alceva.


Vrabia si randunica:
In mai multe parti ale Japoniei inca se mai crede ca vrabia si randunica au fost surori in vremurile de demult. Fiind surori, semanau mult dar, ca in multe cazuri, aveau firi diferite si din pricina aceasta au ajuns pana la urma sa nu mai semene la fizic.
Pe vremea cand erau inca surori si se jucau impreuna, au primit trista veste ca parintii lor erau pe moarte. S-au decis amandoua sa plece acasa sa-si vada parintii. Randunica, fiind mult mai cocheta, s-a apucat sa-si faca toaleta si sa-si aranjeze penele, dar acestea i-au luat mult timp si a ajuns dupa ce i-au murit parintii. Vrabia, care-si facea toaleta exact in clipa in care a sosit vestea cea dureroasa, a lasat totul balta si a dat fuga acasa, prinzandu-si parintii inca in viata.
Pt ca vrabia a dat dovada de dragoste filiala, a fost rasplatita cu mancare din belsug. Dar pt ca si-a intrerupt toaleta, s-a uratit din clipa aceea. Randunica este insa frumoasa si in ziua de azi pt ca ea n-a luat-o din loc pana nu s-a aranjat. Deoarece n-a ajuns sa-si vada parintii inainte ca ei sa inchida ochii pe vecie, a fost pedepsita astfel: ea trebuie sa calatoreasca in toata lumea dupa mancare si uneori mananca si noroi.
Aspectul lor s-a schimbat de la moartea parintilor. Si pt ca nu mai au aceeasi forma si culoare, nu mai sunt atat de bune prietene ca pe vremuri. Cuiburile facute de randunici sunt deseori ocupate de vrabii si invers, Nici nu prea mai stau de vorba...poate si pt faptul ca se intalnesc destul de rar. Fiecare a fost rasplatita de zei pt calitati si pedepsita pt defecte.

Narcisa:
Exista multe legende legate de narcise, dar una dintre ele relateaza originea infloririi ei in timpul iernii.
Traiau odata doua surori orfane. Erau f frumoase. Intr-o buna zi, cea mare a murit pe neasteptate si cea mica a fost f afectata de aceasta tragedie. Se plimba zilnic pe campii si dealuri si nu facea decat sa deplanga moartea surorii ei iubite.
Intr-una din plimbarile ei solitare a dat peste un lac. Cand s-a apropiat de marginea apei, a constatat cu surprindere ca sora ei moarta o privea cu tristete din apa. In ciuda faptului ca s-a speriat cand a vazut-o intr-un loc atat de pustiu, dupa aceasta descoperire a venit zilnic la lac pentru a-si privi sora printre ierburile care pluteau pe apa.
Bineinteles ca fata nu si-a dat seama ca imaginea ei se reflecta in apa ca intr-o oglinda.
Facandu-i-se mila de ea, spiritul lacului a decis sa-i transforme sora intr-o floare frumoasa pe care fata sa o iubeasca si sa o priveasca cu placere.
In ziua urmatoare, fata a vazut pt o clipa imaginea surorii ei, dar aceasta a disparut brusc si in locul ei a aparut o floare frumos mirositoare. A inteles imediat ca sora ei devenise floare, asa ca a ingrijit-o cu dragoste zi de zi.
Floarea iesea din apa si de aceea a fost numita "spiritul apei" (suisen), adica "narcisa"
Oni si mireasa
Oni apar deseori in legendele vechi.Ei sunt diavoli, uneori chiar uriasi. Pot fi rosii, roz, albastri sau gri. In general au 3 coarne si uneori 3 ochi. O alta trasatura caracteristica o constituie faptul ca au 3 degete la maini. Se intampla sa fie uneori creaturi comice, dar in general sunt cruzi, rautaciosi si desfranati. Inteligenta nu pare sa-i caracterizeze.
Una dintre legende mentioneaza calatoria unei mirese spre satul viitorului sot cand, deasupra vehiculului care o transporta, a coborat un nor negru si ea a disparut pur si simplu. Mama a plecat imediat in cautarea fetei. Dupa o calatorie solitara si fara rezultate, ea a dat peste un templu locuit de o singura calugarita, care a adapostit-o peste noapte. Mama a aflat de la gazda ca fiica ei era captiva unui grup de oni, intr-un castel ce se afla in cealalta parte a raului. Podul era pazit de doi caini si mama il putea traversa numai cand acestia dormeau. In dimineata urmatoare, mama s-a trezit pe o campie intinsa. Templul si calugarita disparusera complet, dar podul, raul si cainii existau intr-adevar. Femeia si-a gasit copila si, in ciuda situatiei periculoase in care se afla, fata i-a dat mamei sa manance si a ascuns-o apoi intr-o lada de piatra inainte de a se intoarce cei care o rapisera. Dar mai-marele oni, care o considera de acum bunul personal, si-a dat seama imediat ca mai exista o fiinta umana in casa pt ca in gradina avea o planta magica ce inflorea ori de cate ori se aventura un muritor in tinutul lor. Inspirata, fata i-a spus ca tocmai ramasese insarcinata si asa se explica prezenta celei de-a doua flori pe planta. Explicatia l-a incantata teribil pe oni si acesta si-a adunat supusii ca sa banchetuiasca. Au chefuit pana s-au imbatat si oni care se considera stapanul fetei i-a cerut acesteia sa-l duca la culcare. El dormea intr-o lada de lemn cu sapte capace, dar fata l-a incuiat de data aceasta ca sa nu mai poata iesi. Cainii fusesera ucisi in timpul chefului, asa ca mama si fata puteau pleca nestingherite. Au luat-o spre cladirea cu vehicule si in timp ce se intrebau ce vehicul sa aleaga, a aparut calugarita care o adapostise pe mama si le-a sfatuit sa ia o barca si sa porneasca in josul raului.
Mai-marele oni s-a rezit de sete si a strigat-o pe fata sa-i aduca apa. Si-a sculat toti slujitorii, beti morti, si au pornit, impleticindu-se, spre rau. S-au repezit la apa ca sa-si potoleasca setea. Pe masura ce beau, nivelul apei scadea si barca a inceput sa o ia inapoi, spre ei. Calugarita a venit din nou in ajutorul fugarelor. Ea le-a indemnat pe mama si pe fiica sa-si desfaca kimonourile si sa-si arate goliciunea. Pt ca nu aveau de ales, femeile au facut ce li s-a spus. Cand le-au vazut, oni au ras cu hohote pana cand au inceput sa dea afara apa pe care o inghitisera. Raul s-a umplut iar si barcuta si-a vazut de drum.
Inainte de a disparea definitiv, calugarita i-a spus fericitei mame ca ea este, de fapt, sufletul unei statui din piatra si ca ar dori, in schimbul serviciilor pe care i le-a facut, sa se ocupe de inaltarea, in fiecare an, a cate unei statui care sa stea langa ea. Cele doua femei s-au conformat dorintelor calugaritei-statuie.


Femeia Zapezilor - Yuki onna
Yuki-onna arata ca o stafie si are obiceiul de a aprea in toiul viscolelor pt a-i adormi pe barbati pe vecie. E tanara, frumoasa si are o fire vesela, asa ca nu-i e greu sa-i ademeneasca.
Doi barbati, unul batran si unul tanar, s-au adapostit intr-o coliba de munte in timpul unui viscol. Yuki-onna a aparut imediat si a suflat asupra celui in varsta somnul de veci. S-a apropiat si de cel tanar si i-a promis ca-l va cruta cu conditia sa nu povesteasca nimanui, niciodata ceea ce vazuse.
A doua zi, tanarul, de frica, a lasat sa se inteleaga faptul ca cel batran murise de frig. Dupa o vreme, a cunoscut o tanara frumoasa pe nume Yuki, cu care s-a casatorit. Fiind un nume obisnuit, el nu a facut nici o legatura cu intamplarea dim munti. Yuki s-a dovedit a fi o sotie iubitoare, o mama exceptionala si o nora ideala. Dupa cativa ani de casnicie, barbatul i-a spus, intr-o seara ca, asa cum statea cu fata la foc, chipul ei ii amintea de un episod din tinerete. Si i-a povestit despre coliba din munti si despre moartea camaradului sau. Yuki s-a schimbat imediat la fat si i-a amintit sotului ei de promisiunea pe car i-o facuse, de a nu pomeni nimic despre cele petrecute in noaptea cu pricina. I-a mai spus ca daca nu ar fi avut copii, l-ar fi ucis pe loc. Drept pedeapsa, insa, s-a topit in vazduh si nu si-a mai facut niciodata aparitia la familia ei.


Baku, mancatorul de vise
Japonezii superstitiosi gandesc ca visele urate se datoreaza spiritelor rele. Creatura supranaturala Baku este considerata a fi mancator de vise.
Baku este o corcitura de diverse animale: are chip de leu, trup de cal, coada de vaca, corn de rinocer si picioare de tigru. E inalt de aproape un metru, are capul si spatele negre, dar burta ii este alba si nasul arata infiorator. In timpul zilei este inactiv pt ca nu este dispus sa se miste in timp ce straluceste soarele. Imediat ce se intuneca, devine f sprinten si poate tocmai in aceasta trasatura a lui isi are originea asocierea lui cu visele.
Ori de cate ori cineva viseaza urat (si printre visele urate se numara: doi serpi incolaciti, vulpe cu voce de om, imbracaminte patata de sange, vas cu orez vorbitor etc.), acela apeleaza la Baku, rugandu-l sa-i manance visul cel rau.
Pe vremuri, se spune, japonezii tineau la capul patului o imagine care-l reprezenta pe Baku, ca sa-i poata pasa lui toate visele urate si sa scape de efectele negative ale acestora.
Pastorul si tesatoarea:
Atotputernicul Boltii Ceresti avea o fiica frumoasa pe care o chema Tanabata si ea-si petrecea tot timpul tesandu-i straie augustului ei tata. Intr-o zi, pe cand statea la razboi, a zarit un tanar ce pastea un bou si s-a indragostit de el pe loc. Tatal ei si-a dat seama de sentimentele fiicei sale si a consimtit la casatoria lor. Din pacate insa, cei doi isi iroseau timpul, neglijand treburile casei. Augustul parinte s-a suparat si a decis despartirea celor doi indragostiti prin Raul Ceresc. In a saptea noapte din luna a saptea, daca vremea avea sa fie frumoasa, toate pasarile cerului urmau sa formeze un pod peste acel rau si celor doi li se permitea sa se intalneasca. Daca insa ploua, n-aveau cum sa se vada, pt ca apele cresteau atat de mult incat nu erau suficiente toate cotofenele pt a forma un pod pe care sa poata trece cei doi si trebuiau sa mai astepte un an chinuitor ca sa se poata intalni.
Se spune ca daca vremea este frumoasa, Stelele Iubitoare se intalnesc si doua dintre ele, probabil Lyra si Aquila, stralucesc in cinci culori: albastru, verde, rosu, galben si alb.

Crizantema alba si crizantema galbena:
Demult traiau pe o pajiste doua crizanteme frumoase: una alba si una galbena. Intr-o zi le-a vazut un gradinar batran care s-a indragostit de cea galbena. I-a cerut permisiunea sa o ia la el acasa, promitandu-i ca o va face sa arate si mai atragatoare, ca o va hrani bine si o va imbraca frumos.
Crizantema galbena a fost atat de incantata de vorbele gradinarului, incat a uitat complet de sora ei. Cea alba a plans amarnic cand s-a trezit singura in mijlocul campului. Frumusetea ei simpla nu fusese apreciata. Dar mai rau era ca nu avea cu cine conversa si se plictisea ingrozitor.
Crizantema galbena devenea tot mai frumoasa cu fiecare zi ce trecea. Nimeni n-ar mai fi putut recunoaste floarea simpla de pe camp: petalele ei erau lungi si ondulate, frunzele curate si bine ingrijite. Din cand in cand se mai gandea si la sora ei dar numai in trecere.
Intr-o buna zi a venit la batran primarul satului. Acesta cauta o crizantema perfecta care sa serveasca drept model pt blazonul familiei daimyo-ului. Nu i-a placut insa crizantema galbena. El dorea una alba, simpla. La intoarcerea spre casa a dat intamplator peste crizantema alba de pe camp care plangea cu suspine. I-a spus povestea trista a vietii ei si s-a vaitat de prea multa singuratate. Primarul i-a spus ca a vazut-o pe sora ei, crizantema galbena, dar nu i-a placut. Ea era mult mai frumoasa. Auzind aceste vorbe, floarea s-a mai inviorat si-i venea sa sara in sus de bucurie cand a aflat ca primarul intentiona sa o ia de acolo ca sa serveasca drept model pt blazonul daimyo-ului.
A fost transportata cu multa atentie in palachin si cand a ajuns la daimyo, toata lumea i-a admirat perfectiunea. Au venit artisti din toate colturile tarii ca sa o admire si s-o picteze. In scurt timp crizantema nu a mai avut nevoie de oglinda pt ca-si putea vedea chipul pictat pe toate lucrurile de pret ale daimyo-ului: pe cutite lacuite, pe armura, pe imbracaminte, pe asternut, pe perne. Cand ridica privirea, se vedea si pe pereti si pe paravan. A fost pictata in toate ipostazele si locurile posibile. Arata splendid!
In timp ce chipul crizantemei albe a ramas imortalizat pe obiecte de pret, crizantema galbena a avut parte de o soarta trista: a fost admirat de vizitatori, dar admiratia lor a avut un caracter efemer. Intr-o buna zi a simtit ca n-o mai tin puterile si viata a parasit-o. Capul ei mandru candva, s-a plecat la pamant. Batranul a luat-o si a aruncat-o la gunoi.


_______________________________________


pus acum 18 ani
   
Kikyo
Administrator

Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 240
dragutze legende am citit numai vrabia si randunica si yuki-onna, dar o sa le citesc si pe celelalte sa mai pui... e interesant sa stii in ce cred alte popoare o sa mai citesc maine... acum ma duc sa fac nani... oyasumi

_______________________________________
Beginning is easy - Continuing is hard.

pus acum 18 ani
   
Doxx
Ciclist

Din: Bacau
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 152
Somn ushor !  problema e ca am pus toate legendele kre le-am gasiit :p

Totushi am sa pun o lista cu simboluri :


Libelula: admirata pt eleganta si sprinteneala ei, este considerata simbol al Japoniei, tara careia i se mai spune si Insula Libelulei (Akitsu-shima). Aceasta denumire provine, se pare, de la exclamatia legendarului imparat Jimmu care, pe cand contempla tara de pe inaltimile muntelui Yamato, a spus:"Parca ar fi o libelula!". Ea a ramas pt jap. simbolul barbatiei si al curajului.
Sobolanul: este simbol al norocului. In multe zone, jap se bucurau cand sobolanii le rontaiau turtele de orez pregatite pt anul nou, caci acesta era un semn de recolta buna si prosperitate pt anul care incepea.
Fluture: japonezii considera ca fluturele este sufletul unui om si in mod obisnuit, sufletul ia forma fluturelui pt a anunta parasirea definitiva a trupului. De aceea, fluturele care intra in casa tre tratat cu multa grija. Fluturii sunt spirite calatoare si aparitia lor anunta o vizita sau moartea unei pers apropiate.
Caine: in Jap, cainele se bucura de o apreciere favorabila, fiind considerat simbolul celei mai sincere prietenii.
Crap: simbolizeaza curajul si perseverenta, deoarece se spune ca el poate urca pe firul apei contra curentului. Simbol al virilitatii, el este si emblema baietilor si se ancoreaza intotdeauna pe data de 5 mai in dreptul caselor cu baieti.
Pisica: in Jap, pisica este un animal de rau augur, poate si pt faptul ca ea nu a deplans moartea lui Buddha, dar mai ales pt ca se spune ca este in stare sa ucida femei si sa le ia infatisarea. Conform credintei populare, pisicile carora nu li se taie coada imediat dupa nastere, devin malefice. Cu coada sau fara coada, ele sunt considerate magicieni nerecunoscatori. Un proverb jap spune:"hraneste un caine trei zile si-ti va fi recunoscator 3 sapt; hraneste o pisica timp de 3 ani si va uita in trei zile tot ce-ai facut pt ea"


Oglinda: in credinta sintoista oglinda este considerat simbol al zeitei Amaterasu. De aceea ea a ajuns sa fie vazuta ca obiect sacru, pastrata ca atare in altarele sintoiste, trupul zeului este de obicei o oglinda, desi in unele cazuri se pastreaza in racla sabii sau alte obiecte considerate sacre.
Puritatea si curatenia sunt primele conditii pe care trebuie sa le indeplineasca oglinda, pt ca se spune ca ea reflecta sufletul posesorului. Oglinzile aburite sau murdare sunt precum sufletele intunecate de ganduri necurate.
Prezenta unei oglinzi intr-un templu sintoist arata ca zeita Amaterasu este prin apropiere si ca ea ii invata pe oameni sa-si mentina sufletele curate.
Demult, inaintea aparitiei oglinzii din sticla, se foloseau oglinzi metalice. Mai exista si astazi fam care tin la asemenea obiecte, nu numai ca relicve, dar si ca simbol al sufletelor stramosilor. Ele tre lustruite din cand in cand si sunt pastrate cu sfintenie in amintirea lor. Sunt expuse si venerate cu prilejul serviciilor memoriale, obicei ce se mai pastreaza in mediul aristocratic.
La moartea cuiva, exista obiceiul sa se aduca imediat o oglinda langa fata muribundului, pt ca spiritul lui sa poata intra in aceasta. Oglinda era apoi infasurata in matase si pusa intr-o cutie pe care se scria numele defunctului. Se spunea ca oglinda, prin reflectarea constanta a chipului posesorului ei, ajungea sa atraga sufletul acestuia si sa il reflecte.
Oglinda este, deci, simbolul puritatii absolute a sufletului, al sufletului neintinat, al reflectarii de sine in propria oglinda.




Corb[/b]: este simbolul gratitudinii filiale, el hranindu-si parintii la batranete. In Jap, corbul este si mesager divin, si pasare de bun augur.
Camelie: simbolizeaza casnicia fericita. In camalie salasluiesc, in general, spirite benefice, gata sa raspunda rugamintilor fierbinti ale indragostitilor.
Lotus: este floarea sacra budista care simbolizeaza ciclul perpetuu al existentei datorita modului in care sunt expuse cele opt petale ale sale. A trona pe floarea de lotus inseamna a renaste in paradis dupa moarte - tinta credintei budiste.
Vulpe: simbol al fertilitatii, ocrotitoare a hranei, vulpea este in Jap mesager al zeului Inari, divinitatea campurilor de orez. La intrarea templelor inchinate lui Inari se afla statui ale vulpilor, asezate perechi si fata-n fata, tinand in bot cheia magaziilor cu orez sau mingea, care reprezinta spiritul hranei.
Pin: este simbolul norocului si al longevitatii si se asociaza adesea cu broasca-testoasa si cu cocorul. Pinul apare in arta ca ca un simbol al fortei vitale (pt ca el izbuteste sa tina piept vanturilor si furtunilor), iar in viata cotidiana, ca un semn de bun augur. Exista credinta ca daca este plantat langa poarta, el pofteste norocul sa intre in casa si aduce casnicii fericite. In acelasi timp, datorita acelor sale, el reuseste sa alunge spiritele malefice si de aceea este nelipsit de Anul Nou.
Broasca testoasa: este simbolul longevitatii asociat cu ideea nemiririi, japonezii atribuindu-i o viata de zece mii de ani. Datorita carapacei boltite in afara in partea de sus, asemenea cerului si plata in partea de jos asemenea pamantului, broasca-testoasa reprezinta o imagine a universului. Puterea pe care o sugereaza cele patru piciore scurte infipte in pmt face din broasca-testoasa un sustinator al lumii, ceea ce o inrudeste cu alte animale htoniene puternice.



Cocor: evoca longevitatea, dar mai ales fidelitatea exemplara. El este simbolul monogamiei. Japonezii cred ca aceste pasari traiesc mii de ani. Se ofera deseori drept cadouri picturi sau gravuri reprezentand cocori, broaste-testoase sau pini, toate fiind simboluri ale alongevitatii.
Crizantema: simbol solar, este asociata cu ideea de longevitate. Este simbolul perfectiunii si de aceea a fost aleasa emblema a casei imperiale. Este floarea nationala a Japoniei.
Greierele: reprezinta tripul simbol al vietii, mortii si invierii. Prezenta sa in case era considerata demult a fi o promisiune de fericire.
Narcisa: se mai numeste si Spiritul Apei, este considerata de catre jaonezi a fi simbolul puritatii si al nobletei. Crescand in locuri umede, ea se incadreaza in simbolistica apei.
Salcie: simbol al adaptabilitatii pt ca ii priesc terenurile mlastinoase, se acomodeaza usor si fara pretentii. Multi japonezi planteaza salcii in jurul caselor lor in speranta ca familia li se va inmulti si va prospera asemenea salciei. Unduirea crengutelor plapande in bataia vantului si a ploii semnifica pe niponi delicatete, slabiciune si tristete.
Broasca: In Japonia se considera ca broasca atrage fericirea si norocul, devenind protector al calatoriilor. Unele persoane poarta ca amuleta imaginea unei broaste. Exista credinta ca broasca se substituie, in cazul unei nenorociri, celui care o poarta asupra sa.

Bambus: bambusul a fost intotdeauna un simbol norocos, reprezentand tenacitate si curaj. Bambusul e pleaca in bataia vantului, dar tulpina lui dreapta si perfect inaltata spre cer nu se rupe. Alaturi de pin si de prun, bambusul este unul dintre cei trei copaci de bun augur.

Bursuc: este simbolul sireteniei si al inselatoriei. Bursucii variaza ca temperament: ei pot fi smecheri, prieteni credinciosi sau nebuni, usor de pacalit. De multe ori bursucul este zugravit in straie de calugar budist si, in aceste cazuri, el simbolizeaza recunostinta.

Fasole: fasolea prajitaare virtutea de a alunga spiritele malefice si demonii. In unele parti ale Japoniei se considera ca boabele de fasole opresc sau preintampina durerile de masele.

Funie: funia impletita, shimenawa, facuta din pai de orez, este un simbol protector. Ea este pusa in locuri sfinte pt a bloca spiritele malefice, pt a feri de accidente si calamitati, marcand granita dintre locul sfant si cel nepurificat. Cu prilejul Anului Nou, se considera ca shimenawa aduce noroc si fericire doar in casele napangarite de rele, avand si darul de a indeparta spiritele malefice.

Mistret: este un animal zodiacal in Japonia, fiind considerat simbolul curajului. Insusi Zeul Razboiului calareste uneori un mistret.

Pestera: In mitologia japoneza pestera este simbol al regenerarii. Intrarea in pestera inseamna intoarcerea la origini si, deci, parasirea cosmosului. Iesirea din pestera anunta restabilirea legaturii dintre Cer si Pamant.


_______________________________________


pus acum 18 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la